Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest schorzeniem dotykającym około 5-10% kobiet w wieku rozrodczym. Objawia się wieloma zaburzeniami hormonalnymi oraz metabolicznymi które są ze sobą ściśle powiązane. Aby nastąpiło rozpoznanie PCOS muszą wystąpić 2 z 3 podanych kryteriów:
- Brak lub rzadkie występowanie owulacji
- Kliniczne i/lub biochemiczne objawy hiperandrogenizacji
- Obecność policystycznych jajników w obrazie USG [Skałba, Dąbkowska-Huć, 2005]
Brak jednego, wyróżniającego to schorzenie objawu. Dolegliwości wynikają z kryteriów rozpoznania tej choroby: zanik owulacji skutkuje bezpłodnością a hiperandrogenizacja – nadmiernym owłosieniem, łysieniem typu męskiego, trądzikiem czy obniżeniem tonu głosu Wymienione objawy są najczęstsze jednak spektrum symptomów tego zaburzenia jest dużo szerszy i zawiera również inne, mniej specyficzne [Jakiel i in., 2006].
Przyczyny, komplikacje, schorzenia towarzyszące
Zaburzeń, które towarzyszą PCOS jest wiele; może powodować rozwój nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, cukrzycy typu II oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jednym z częściej powiązanych z PCOS zaburzeń jest insulinooporność; wśród kobiet z otyłością i PCOS około 80% ma osłabioną wrażliwość tkanek na insulinę, a wśród kobiet szczupłych 30-40%. Obecnie prowadzone są również badania na temat patogenezy PCOS powiązanej z wydzielaniem insuliny [Jakiel i in., 2006]. Dokładny patomechanizm nie jest znany ale jest powiązany z zaburzeniami metabolicznymi oraz czynnikami genetycznymi [Szydlarska i in. 2010].
Hiperandrogenizm który jest objawem tego schorzenia oraz powiązany z nim brak owulacji prowadzą do niepłodności. Z cyklami bezowulacyjnymi wiąże się ryzyko zaburzeń miesiączkowania wynikające ze zmiennego stężenia estrogenów działających na endometrium macicy. Zmiany stężeń hormonów powodują także ryzyko raka endometrium a inne objawy zespołu policystycznych jajników takie jak otyłość czy hiperandrogenizm zwiększają możliwość zachorowania. Odległymi skutkami mogą być również zaburzenia sercowo-naczyniowe wynikające z zaburzeń metabolicznych, jak również zaburzenia psychiczne. Te ostatnie pojawiają się ze względu na wpływ choroby na obraz własnego ciała – otyłość, nadmierne owłosienie i trądzik szczególnie u dziewcząt w okresie adolescencji mają znaczny wpływ na ich postrzeganie i pewność siebie [Jakiel i in., 2006].
Węglowodany
Ilość i jakość węglowodanów w diecie może wpływać na owulację i płodność u kobiet, zwłaszcza cierpiących na zaburzenia z tym związane. W diecie kobiety cierpiącej na PCOS powinny pojawiać się źródła węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Węglowodany wpływają na poziom glukozy i insuliny we krwi, a gdy ich podaż jest za wysoka mogą prowadzić do zakłócenia równowagi hormonów odpowiadających za płodność [Chavarro i in., 2009]. Umiarkowane spożycie węglowodanów i rezygnacja z produktów o wysokim i średnim IG może pozytywnie wpłynąć na płodność i parametry endokrynologiczne ze względu na zmniejszenie wyrzutów insuliny. W diecie należy unikać produktów wysoko przetworzonych, wyrobów cukierniczych czy gotowych słodyczy, ponieważ wysoka zawartość cukru dodanego pod postacią różnych syropów przyczynia się do pogłębiania zaburzeń węglowodanowych [Kłósek i in., 2017]. Nie należy zapominać o istotnej roli błonnika, którego źródłem również są powyższe produkty a jego spożycie w diecie powinno wynosić 30-40 g/dzień. Obniża on poposiłkowe stężenie glukozy i insuliny we krwi a także wchłanianie cholesterolu na co również należy zwrócić szczególną uwagę [Chavarro i in., 2009].
Tłuszcze
Z zespołem policystycznych jajników wiąże się często ryzyko zaburzeń lipidowych, które mogą być częścią zespołu metabolicznego i prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu należy spożywać racjonalne ilości kwasów tłuszczowych, zgodne z zaleceniami, przy ryzyku wystąpienia wyżej wymienionych zaburzeń. W diecie należy zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je olejami roślinnymi będącymi dobrym źródłem kwasów jedno- i wielonienasyconych. Należy ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 7% dziennego zapotrzebowania na energię a izomery trans wykluczyć zupełnie z diety. Izomery trans w diecie nie tylko podwyższają poziom cholesterolu LDL we krwi i obniżają poziom cholesterolu HDL, ale także mają udowodniony negatywny wpływ na płodność i zaburzanie działania układu odpornościowego. Cholesterol w diecie należy ograniczyć nawet do 200 mg/dziennie. W przypadku kwasów wielonienasyconych należy zwrócić uwagę na podaż kwasów omega-3, ponieważ poza ich potencjalnym pozytywnym wpływem na terapię PCOS są niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka [Kłósek i in., 2017; Mansour i in., 2016].
Białko
Spożycie białka w diecie powinno być zbilansowane; tak jak w przypadku standardowej, zbilansowanej diety zaleca się równy rozkład pomiędzy białkiem roślinnym i zwierzęcym. Ilość spożywanego białka powinna być dostosowana do masy ciała, stylu życia, aktywności fizycznej oraz schorzeń towarzyszących – zarówno nadmiar jak i niedobór mogą mieć negatywny wpływ na płodność i rozwój zaburzeń z nią powiązanych. Dodatkowo, badania wskazują, że dobrze zbilansowana dieta z przewagą białka roślinnego może mieć korzystny wpływ na płodność kobiet. [Kłósek i in., 2017; Chavarro i in., 2007]
Witaminy i składniki mineralne
Wiele witamin i składników mineralnych może odgrywać znaczące role w terapii i prewencji zespołu policystycznych jajników. Szczególnie dużo badań dotyczy wykorzystania witaminy D; jest ona w codziennej diecie problematyczna ze względu na trudność w zapewnieniu odpowiedniej jej podaży dietą – w wielu przypadkach zalecana jest jej suplementacja. Niedobór witaminy D może nasilać objawy PCOS ze względu na jej wpływ na biosyntezę estrogenów i homeostazę wapnia – co przyczynia się w znacznej części do zaburzeń miesiączkowania w PCOS [Brzozowska, Karowicz-Bilińska 2013]. Witamina D odgrywa także znaczną rolę w metabolizmie insuliny a jej niedobór również może wpływać na patogenezę insulinooporności [Faghfoori i in., 2017].
Chrom jest mikroelementem wpływającym na metabolizm węglowodanów, lipidów i białek przez oddziaływanie na insulinę [Gawęcki, 2012]. Jego rola w leczeniu i profilaktyce PCOS nie została potwierdzona badaniami jednak ze względu na jego rolę w gospodarce węglowodanowej należy dbać o jego odpowiednie spożycie [Tang i in., 2018].
Wpływ na PCOS i schorzenia towarzyszące mogą mieć również witaminy z grupy B, C, E, K a także składniki mineralne takie jak magnez, selen, cynk czy wapń. Ilości dostarczane ich z prawidłowo zbilansowaną dietą powinny jednak być wystarczające ze względu na brak wprowadzenia konkretnych suplementacji do standardów leczenia PCOS [Kłósek i in., 2017].
Wskazania do dietetoterapii
Badania pokazują, że od 30% do nawet 70% kobiet z PCOS jest otyłych a 50% procent ma insulinooporność i hiperinsulinemię [Kuligowska-Jakubowska i in., 2012]. Z badań wynika również, że zwiększona ilość tkanki tłuszczowej, związana jest z hiperandrogenemią, insulinoopornością, nietolerancją glukozy i dyslipidemią [Hajduk, 2012]. Utrata masy ciała może pomóc w ustabilizowaniu zaburzeń i przywróceniu normalnego cyklu miesiączkowego [Ehrmann, 2005]; spadek masy ciała już o 5% może mieć korzystny wpływ na wyniki badań a przy około 15% redukcji masy ciała następuje istotna poprawa profilu hormonalnego i regularnych cykli miesiączkowych [Sobstyl i in., 2011]. Z tego powodu u kobiet otyłych i z nadwagą przy zespole policystycznych jajników zaleca się dobrze zbilansowaną dietę z deficytem kalorycznym [Olszanecka-Glinianowicz i in., 2005].
Zalecenia diety
Dieta powinna być dostosowana do schorzeń towarzyszących – zaburzeń gospodarki węglowodanowej czy lipidowej. Zaleca się dietę z niskim indeksem glikemicznym [Szostak-Węgierek, 2011]. Z tego powodu źródłami węglowodanów powinny być grube kasze, mąki i chleby z pełnego przemiału, warzywa a unikać takich źródeł jak kukurydza i jej przetwory, biały ryż, ziemniaki, pieczywo z mąki z pełnego przemiału, słodycze, wyroby cukiernicze; w diecie należy też zwrócić uwagę na rodzaj owoców i łączenie ich z produktami pozwalającymi uzyskać niższy ładunek glikemiczny [Gawęcki, 2012].
Źródłami tłuszczy w diecie powinny być oleje roślinne nieutwardzone oraz ryby morskie, szczególnie tłuste. Ze względu na negatywny wpływ na zdrowie i płodność należy unikać źródeł zawierających izomery trans takich jak: potrawy smażone na tłuszczu, chipsy, żywność typu fast food oraz wyroby cukiernicze [Boyd, Ziegler, 2019].
Ograniczeniu podlegają również tłuszcze zwierzęce, podobnie jak białko; ono jednak nie wymaga tak restrykcyjnych ograniczeń. Źródłem białka poza chudym mięsem powinny być rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, groch, czerwona fasola. W ich przypadku należy wziąć pod uwagę też sposób obróbki, aby nie podwyższyć nadmiernie ich IG. W diecie jako źródło białka i składników mineralnych – przede wszystkim wapnia – może pojawiać się również nabiał. Przy występujących zaburzeniach lipidowych powinno się unikać dużych ilości tłustego nabiału unikając jednak nie należy zupełnie unikać tłuszczu w tych produktach – chude, odtłuszczone twarogi czy mleka są również w dużej mierze pozbawione witamin i składników mineralnych. Z tego względu najrozsądniejszym wyborem są produkty półtłuste lub częściowo odtłuszczone [Kłósek i in., 2017].
Ostatnim, lecz nie mniej istotnym punktem jest aktywność fizyczna, dostosowana do możliwości i sprawności pacjentek. Metaanaliza wskazuje, że włączenie ćwiczeń fizycznych wpływa na spadek masy ciała, oraz poprawę wyników gospodarki węglowodanowej i lipidowej a także zwiększa szansę na przywrócenie prawidłowego przebiegu cyklu miesiączkowego i zajście w ciąże [Kite i in., 2019].
podsumowanie
Zespół policystycznych jajników jest jedną z częstszych przyczyn niepłodności i zaburzeń z nią powiązanych u kobiet. Ze względu na powiazania z zaburzeniami metabolicznymi dietoterapia i profilaktyka tychże jest niezwykle ważna. Liczne badania potwierdzają korzystny wpływ zbilansowanej diety o niskim indeksie glikemicznym na terapię PCOS. Równie istotne jest dążenie do utrzymania lub uzyskania odpowiedniej masy ciała zarówno przez dietę jak i ćwiczenia fizyczne które w połączeniu ze sobą dają podstawę do terapii PCOS
Piśmiennictwo
- Boyd M., Ziegler J., Polycystic Ovary Syndrome, Fertility, Diet, and Lifestyle Modifications Top Clin Nutr 2019 Vol. 34, No. 1, pp. 14–30
- Brzozowska M, Karowicz-Bilińska A. Rola niedoboru witaminy D w patofizjologii zaburzeń występujących w zespole policystycznych jajników, Ginekologia Polska, 2013 Jun;84(6):456-60. Review.
- Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. A prospective study of dietary carbohydrate quantity and quality in relation to risk of ovulatory infertility. Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):78-86.
- Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obstet Gynecol. 2007 Nov;110(5):1050-1058.
- Ehrmann DA. Polycystic ovary syndrome. N Engl J Med. 2005 Mar 24;352(12):1223-36. Review.
- Faghfoori Z, Fazelian S, Shadnoush M, Goodarzi R. Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes Metab Syndr. 2017 Nov;11 Suppl 1:S429-S432.
- Gawęcki J.,(red.), Żywienie Człowieka. Podstawy Nauki o żywieniu t.1, 2012, Warszawa, PWN
- Hajduk M.: Wpływ masy ciała na płodność u kobiet, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012, tom 8, nr 3, 93–97
- Jakiel G., Robak-Chołubek D., Tkaczuk-Włach J.: Zespół policystycznych jajników, Przegląd Menopauzalny 2006; 4: 265–269.
- Kite C, Lahart IM, Afzal I, Broom DR, Randeva H, Kyrou I, Brown JE. Exercise, or exercise and diet for the management of polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Syst Rev. 2019 Feb 12;8(1):51.
- Kłósek P., Grosicki S., Całyniuk B., Dietoterapia w zespole policystycznych jajników ― zalecenia praktyczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017;8(4):148-154.
- Kuligowska-Jakubowska M., Dardzińska J., Rachoń D.: Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u kobiet z zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS) Diabet. Klin. 2012;1, 5: 185–195
- Mansour A, Hosseini S, Larijani B, Mohajeri-Tehrani MR. Nutrients as novel therapeutic approaches for metabolic disturbances in polycystic ovary syndrome. EXCLI J. 2016 Sep 5;15:551-564.
- Olszanecka-Glinianowicz M., Zahorska-Markiewicz B., Żak-Gołąb A., Kuglin D., Mokrzycka J., Mentel A.: Wpływ umiarkowanej redukcji masy ciała na profil hormonalny otyłych kobiet z zespołem policystycznych jajników, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 2, s. 1–5 2005
- Skałba P., Dąbkowska-Huć A.: Metaboliczne aspekty zespołu policystycznych jajników (PCOS), Endokrynologia Polska 2005; 6(56): 960-963.
- Sobstyl M., Tkaczuk-Włach J.,Sobstyl J., Jakiel G.: Zespół metaboliczny a zespół policystycznych jajników, Przegląd Menopauzalny 2011; 1: 74–78.
- Szostak-Węgierek D.: Sposób żywienia a płodność, Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, XV, 4
- Szydlarska D., Grzesiuk W., Bar-Andziak E.: Kontrowersje wokół patogenezy zespołu policystycznych jajników, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2010, tom 6, nr 3, 141-146
- Tang XL, Sun Z, Gong L. Chromium supplementation in women with polycystic ovary syndrome: Systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol Res. 2018 Jan;44(1):134-143.
Autorka: Anna Bilińska